30 Mart 2010 Salı

İyi Oyununu Golle Süsleyen Selçuk :)

Derbiyi alacağımızı G.Antep maçından önce yazmıştım. O yüzden maç hakkında fazla konuşmaya gerek duymuyorum. Ve yazımda bahsettiğim gibi Kayseri ve Beşiktaş maçlarını da kazanacağımızı bir kez daha tekrarlıyorum.

Derbiye dair konuşulacak pek az şey var ve bunların başında da Selçuk geliyor. Lakin Selçuk'tan önce, Selçuk'un öne çıkmasını sağlayan faktörlerleri de gözönüne almak lazım:

- Herşeyden önce Emre, Deniz ve Cristian aynı anda sakat olduklarından oynayamadılar ve nihayet Selçuk'a şans doğdu.

- Mehmet Topuz (ilk yarıda gördüğü kartın etkisiyle de) geldiğinden beri sürdürdüğü etkisiz oyununa devam etti. Kim ne derse desin, Topuz'un yapması gereken her şeyi (pas alıp vermek, takımı hücuma çıkarmak, Güiza'ya ara pas atmak, uzaktan şut çekmek vb) Selçuk Şahin yaptı. %100 Futbol'da bile Güiza'ya attığı yaklaşık 15-20 metrelik arapasa Rıdvan-Güntekin ikilisi inanamadılar, "Vederson mu O, Özer mi yoksa, yok yok Özer diğer tarafta" gibilerinden diyaloglar kurdular.

- Defansif anlamda gerçekten mükemmele yakın oynadı. Sürekli stoperlere yardıma geldi, kendi bölgesinde de erken ve temiz müdahalelerle rakibin ataklarını kesti. Tek hatası son dakikalarda Keita'nın şutundan önce hamle yapmayarak rakibinin önünü boş bırakmasıydı, onda da Volkan artistik bir hareketle başarılı oldu. GS ataklarını izlerseniz her pozisyonda Selçuk'u görürsünüz.

- Rakip ortasahası gerçekten etkisizdi. Açıkçası kağıt üzerinde Topal-Sarp-Elano 3'lüsünün sakat Selçuk-formsuz Mehmet-ve yine formsuz (hatta pres altında silikleşen) Alex'i sahadan silmesi gerekirdi. Fakat, iş pratiğe öyle dökülmedi işte. Güya pres altındaki Alex bile bazen o kadar rahat hareket etti ki, gözlerime inanamadım. Hele hele ne kadar kötü oynasa da Topal'ın yerine Arda'nın girmesiyle rakibin ortasahası iyice çöktü. Tam o anlarda sırasıyla Özer-Alex-Güiza'nın yerinde Deivid-Semih-Gökhan Ünal olsa skor belki çok daha farklı olurdu. İlk ikisi neyse de, Gökhan'ın daha erken oyuna girmesi lazımdı.

- Bilemiyorum olabilir mi ama Selçuk, Hiddink'in tribünde olduğunu duyduysa Milli Takım için "yeni bir şans" diyerekten gaza gelmiş olabilir. :)

- Ve tabi ki en önemli etken: Derbi havası! Selçuk gerçekten bu tür maçları seviyor. Ve haftalarca oynamasa, darbeye bağlı sakatlığı olsa bile elinden geldiğince mücadele ediyor.

Hiçkimsenin bu maçta "Selçuk kötü oynadı" demeye hakkı yoktur! Hele hele yanındaki etkisiz eleman Mehmet Topuz'u görmezden gelerek Selçuk'a kötü demeye hiç hakkı yoktur. İnanın ki, kritik kurtarışıyla Volkan'ın ve defans 4'lüsünün 4'ünün de mükemmel kademe anlayışlarının haricinde maçın adamı Selçuk'tur. Bu durumun, gol atmasıyla da alakası yoktur.

Defans dedim de, hakikaten geri 4'lü defansif açıdan tamamen kusursuzdu. Tabi defansın ortasında adeta bir pırlanta gibi parlayan Lugano'nun etkisi, liderliği, kademe anlayışı da tartışılmaz. André Santos'a da dikkat edin: Ligin sonuna doğru performansı gittikçe yükselecek bu adamın. Tıpkı 2006 Dünya Kupası'na çağrılmak için yırtınan Alex misali.... E isterse oynamasın! :)

Özer sakatlıktan dolayı etkisiz kalsa da 11,6 km koşması bile takdir edilmeye yeter. Vederson ise daha iyi orta açmalı artık. Bu tip defansa kapanılan maçlarda kanat hücumları çok önemli fakat Vederson'un zımba ortaları sayesinde pek sonuç elde edilemiyor. Alex etkili olmasa da deyim yerindeyse "varlığı yetti"! O'nu kontrol altında tutmaya uğraşan Sarp-Topal 2'lisi hücuma destek veremeyince GS atakları da 1 kişi eksik kaldı hep.

Güiza çok yalnız kaldı ama yine de pozisyonlara girdi. Fakat bence Gökhan Ünal oynasa daha çok verim alınırdı.

Galatasaray maçın ilk 5 dakikasında gol bulsaydı farka bile gidebilirdi. Taktikleri de bunu gösteriyordu. İlk dakikadaki ataklarını şansın da yardımıyla savuşturmamız, Daum'un senaryosunu devreye soktu ve tüm maç o senaryoya uygun bir şekilde devam etti. 0-1'den sonra hangi mantıkla uzun boylu adamla dolu FB ceza sahasına top şişirmeye çalıştığını anlamadığım gergin Galatasaray, haliyle hiçbirşey elde edemeden maçı bitirdi.

Hakemlerin hatalarını yazmama gerek var mı?

8 yorum:

  1. DUNYA SAMPIYONU OLDUK SUSTUNUZ! AVRUPA'NIN KRALI OLDUK SUSTUNUZ! 4 SENE UST USTE SAMPIYON OLDUK SUSTUNUZ! DUNYA SIRALAMASINDA 1.OLDUK SUSTUNUZ! MILLI TAKIMA EN COK OYUNCUYU BIZ VERDIK SUSTUNUZ! SAMPIYON OLDUK SUSTUNUZ! SUPER KUPAYI ALDIK SUSTUNUZ! SIMDI 1 MAC YENILDIK DIYE KONUSACAKSANIZ SIZI SUSTURMASINIDA COK IYI BIL...IRIZ. CUNKU BIZ GALATASARAYLIYIZ!!!

    YanıtlaSil
  2. ben farklı mac ızledım galıba :)

    YanıtlaSil
  3. @ adsız cimbomlu arkadaşım:

    yazımda Galatasaray hakkında herhangi bir aşağılayıcı ifade kullandığımı hatırlamıyorum. Sadece maç yorumu yaptım. Fakat buna rağmen böyle tuhaf bir yorum yazdıysan o da senin sorunun. ayrıca anlaşılan yine fena basmışız damarınıza, heyecanlı ergen tarzı yorumundan belli oluyor. o zaman sana tek bir soru:

    madem siz o kadar büyüksünüz, madem biz sizin yanınızda ufacık kalıyoruz, ne demeye her sene en az 1 kere yeniliyorsunuz, utanmıyor musunuz? :)

    bu arada, bahsettiğin başarılar baya mazide kaldı, şu an ise avrupa'da bize puan getiren tek başarı FB'nin çeyrek finalidir.

    @ mozlu: yok aynı maçı izledin de, Selçuk'a karşı yıllardır süren önyargın objektif bakamamana sebep olmuş, belli :)

    YanıtlaSil
  4. dostum maçın en iyisi demişsin ama bu adam selçuk. bu kdar sezondur bu takımda oynamasına rağmen, futbolunun üzerine bir damla dahi koyamamış selçuk.
    selçuk yula ya gitti aklın herhall.

    YanıtlaSil
  5. futbolunu geliştirememesine katılıyorum, lakin ben yazıda "sezonun en iyisi" demedim dikkat edersen, "maçın en iyisi" dedim. insaf et te 1 maçlığına iyi performans sergilemiş olsun :) futbolunu geliştirememesinin en büyük sebeplerinden biri 2 kere yakalandığı bel fıtığıdır bence. gerçi ondan önce de çok parlak kariyeri yoktu ama, hatırlayanlar Selçuk'un 2005-2006'da ilk kez bel fıtığı olmadan önce Tuncay'ı kesip ilk 11'de oynadığını, hatta Milli Takım'ın kritik İsviçre maçlarında bile yer aldığını bilirler.

    Bu maçı ise adam gibi izleyenler Selçuk'un orta sahayı toparlaması konusunda bana hak vereceklerdir. Diğerleri zaten futboldan ne kadar anladığı belirsiz olan önyargılı arkadaşlardır. Onlara göre İbrahim Üzülmez bu sene de kötü oynamaktadır zaten.

    Şu memlekette bir topçunun adı çıkacağına canı çıksın!

    YanıtlaSil
  6. Bence güzel bir yorum olmuş arkadaşım, selçuk hakkında tam 3 sene sabrettim hiç eleştirmedim fakat son zamanlarda üzerine birşey koyamadığı için çok eleştirdim.kesinlikle yeteneksiz bir futbolcu değil, fakat ilk sezonunda yaşadığı şanssızlıklar kendine güveninin azalmasına neden oldu. Bu takıma Selçuk Şahin'i öneren isim Aykut Kocaman'dır. İstanbulSpor da oynadığı dönemde Selçuk Şahin'i tribündende izleme fırsatım oldu, söylediğim gibi yeteneksiz değil boş alanlara iyi toplar atabiliyor fakat mental anlamda kendini geliştiremedi bir türlü. Gs maçının da iyilerinden biriydi fakat en iyisi kesinlikle Andre Santos'tu..

    YanıtlaSil
  7. Selcuk her zaman iyi futbolcuydu öyle de kalacak. Sadece oynadigi mevki ve görev Türkiye'de pek cok defa burun kivrilan bir yer.
    @Adsız= Mental anlamda gelistirememek? Selcuk'un en iyi yönü bu. Her zaman sogukkanlidir. Her önemli macta sakindir. Kendi taraftari onu yuhlarken bile oyununu oynamaya calismistir.
    Artik ugrasmasak su adamla?

    YanıtlaSil
  8. Katılıyorum.
    Selçuk'u GS derbilerinde hep daha hırslı olarak görüyorum.
    İnanın derbide o kadar çok yabancı oynuyor ki "Fener-Cim Bom" derbisinin ne anlama geldiğini bilip ona göre oynayan bir iki oyuncu var.
    Onlardan biri de her zaman Selçuk.
    Umarım kalan maçlarda da aynı performansı gösterir.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...