18 Haziran 2014 Çarşamba

2014 Dünya Kupası: İlk Grup Maçlarının Ardından

A GRUBU: İlk maçlarda her ne kadar sürpriz olmasa da, Brezilya'nın Hırvatistan karşısında beklenmedik derecede bocalaması ve hakemin yanlış penaltı kararı çokça tartışıldı. Grubun genel görüntüsü kağıt üzerinde "Brezilya-Hırvatistan-Meksika-Kamerun" şeklinde olmuşsa da Meksika'nın 2. maçında Brezilya'ya boyun eğmemesi çok şeyi değiştirebilir. Zira Meksika'ya Hırvatistan maçında alacağı 1 beraberlik dahi Dünya Kupaları tarihinde üstüste 6. kez 2. tura yükselmesine yetecek. Öte yandan Brezilya olur da büyük bir sürpriz ile Kamerun'a da puan kaybederse beklenen sıralama baya bir değişir.

B GRUBU: İlk maçta Hollanda'dan tarihi bir darbe alan İspanya'nın özellikle Şili karşısında mutlaka kazanması gerekiyor, çünkü averajdan dolayı olası bir beraberlik dahi İspanya'nın gruptan çıkmasına yetmeyebilir. Şili ise (her ne kadar bir ara bocalasa da) Avustralya karşısında potansiyelini gösterdi. Grubun kilit maçı İspanya-Şili maçı olacak. Büyük bir sürpriz olmazsa Hollanda lider, Avustralya sonuncu olacak şekilde bitirirler.

C GRUBU: Kolombiya bu grubun açık ve net favorisi olduğunu Yunanistan karşısında fazlasıyla belli etti. Gruptaki esas dikkat çeken nokta ise 2010'da çeyrek finalin eşiğinden dönen ve o günden bu yana daha da potansiyelini yükselten Japonya'nın, tamamen markaj hatasından kaynaklı birbirinin kopyası 2 golle (artık giderek yaşlanan ve Yaya Toure ile Gervinho'dan başka yüksek tempoyu kaldırabilecek oyuncusu olmayan) Fildişi Sahili'ne yenilmesi oldu. Normal şartlarda Kolombiya ile Japonya'nın gruptan çıkması beklenirdi fakat bu mağlubiyet Japonya'nın işini zora soktu diyebiliriz. Yine de, 2. maçlarda Japonya'nın Yunanistan'ı, Kolombiya'nın da Fildişi Sahili'ni yenmesiyle (ki her iki sonuç ta gayet yüksek ihtimalli) şartlar yeniden değişebilir.

D GRUBU: Kesinlikle turnuvanın şimdiye kadarki en büyük sürprizi, Kosta Rika'nın (tarihi boyunca oynayabileceği en iyi oyunla) son Dünya Kupası 4.sünü yenmesiyle gerçekleşti. Bu sonuç, Uruguay'ın (mevcut temposuz oyunuyla) işini "zordan da öteye" taşırken İngiltere'nin umutları yeşerdi. İtalya ise rahat bir liderlik amaçlayacak. Grubun son maçı olan Kosta Rika-İngiltere maçı tüm düğümü ancak çözebilir.

E GRUBU: İlk maçlarda 4 takım da sırasını belirledi diyebiliriz. Tek değişiklik ihtimali ise, son maçlarda (Fransa'nın önceden alacağı İsviçre galibiyetiyle birlikte) Ekvador'un Fransa'dan puan almasıyla çok düşük ihtimalli olsa da mümkün.

F GRUBU: Kağıt üzerindeki en beklenen sonuçların alındığı grup oldu diyebiliriz. Yine de Nijerya'dan herkes daha etkili bir oyun bekliyordu ve açıkçası ortaya çıkan beraberlik her iki tarafın da işine yaramadı. Kalan maçlarda büyük bir sürpriz olmazsa Arjantin ve Bosna-Hersek kalitelerini konuşturarak gruptan çıkarlar diyebiliriz. (Tabi İran yine o "etkili" kilitleyen savunmasını yapamazsa)

G GRUBU: Almanya bu kupanın en güçlü favorisi, çok net. İspanya'yı 5-1 yenen Hollanda bile Almanya'nın Portekiz'i sürklase ettiği kadar "dominant" oynayamamıştı. Portekiz ise sakat ve cezalılarla son derece önemli kayıplar verdi ve Klinsmann'ın Alman disiplinini adapte ettiği fizik gücü yüksek ABD'ye karşı elenme ihtimalleri hiç de azımsanacak gibi değil. Gana ise (attıkları gol haricinde) felaket derecede pas hataları ve yanlış pas tercihleri yaparak kazanabilecekleri bir maçı kaybettiler ve artık işleri çok zor. Yine de Almanya'nın 3'te 3 yapması ihtimaliyle birlikte, Portekiz'in ABD'yi, Gana'nın da Portekiz'i yenmesi gibi bir sonuç ile kalan 3 takım da 3'er puanla sıralanacak ve bu noktada Portekiz'in averajı biraz sıkıntılı olabilir. Sonuç olarak, ABD ikinci tura biraz daha yakın.

H GRUBU: Cezayir'e karşı bocalayan Belçika, zor da olsa kazanarak özgüven problemini çözdü. Bundan sonra işleri daha kolay. Rusya ve Güney Kore ise normal şartlarda (eski turnuvaların aksine) gruptan çıkacak kalitede değiller. Birçok oyuncusu Avrupa'da top koşturan Cezayir ise, Belçika'ya kaybetmesine rağmen diğer 2 takıma da diş geçirebilecek seviyede. Cezayir gruptan çıkarsa bu hiçkimse için sürpriz olmamalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...