26 Mayıs 2010 Çarşamba

Dünya Kupaları No: 1 - Uruguay 1930

4 yılda bir gelen şenliğin başlamasına sayılı günler kala, ben de geçmişten günümüze Dünya Kupaları'ndan bahsetmeye çalışacağım elimden geldiğince. Tabi ilk adımı da Uruguay - 1930 Dünya Kupası ile atmak gerekir.

Aslında ilk Dünya Kupası fikri, FIFA'nın kurulduğu yıllarda Jules Rimet tarafından ortaya atılmıştı bile. Lakin araya giren savaş yılları ve Avrupa'nın yeniden şekillenmesinden ötürü ilk turnuva ancak 1930 yılında gerçekleştirildi. Ufak bir Latin Amerika ülkesi olan Uruguay'a evsahipliği verilmesinin 2 sebebi vardı: O dönemde futboldaki başarıları ve daha önemlisi Jules Rimet'in bu turnuvanın bir "Dünya Kupası" olduğunu bütün Avrupalılar'a göstermek istemesiydi. Tabi birçok şımarık Avrupa ülkesi bu turnuvayı boykot ederken, akıllılık edip te tarihin ilk Dünya Kupası'nı kaçırmak istemeyen 4 ülke (Fransa, Belçika, Yugoslavya, Romanya) yaklaşık 1 aylık gemi yolculuğu sırasında antrenman yapmak zorunda kalmıştır. "E iyi de, hani Asya, Afrika, Okyanusya bu ne biçim Dünya Kupası" diyecek şaşkın arkadaşlar varsa onlara bir yuh eşliğinde o 3 kıtanın insanlarının henüz bağımsızlık bile kazanamadıklarını, kazananların da çoğunun futbol topunu o devirde bomba sandığını, futbolu bilen azınlığında yol uzaklığından dolayı zaten katılamayacağını şimdiden hatırlatırım.

13 takımın 1'i dörtlü 3'ü üçlü olmak üzere 4 grupta mücadele ettiği ilk turda grup birincileri yarı final oynamaya hak kazandı. Üçüncülük maçı ise Yugo'ların "ben oynamıyorum" demesiyle iptal edildi ve işin ilginci ilk dünya üçüncülüğü halen daha "futboldan çakmadıklarını" düşündüğümüz A. B. D.'ye gitti.

A GRUBU; Arjantin, Şili, Fransa, Meksika
B GRUBU; Yugoslavya, Brezilya, Bolivya
C GRUBU; Uruguay, Romanya, Peru
D GRUBU; ABD, Paraguay, Belçika

şeklinde sıralandı grup maçları sonunda. Yarı final maçlarında Uruguay, Yugoslavya'yı; Arjantin de ABD'yi 6-1'lik skorlarla yenerek finale çıkmışlardı. Final maçı ise Uruguay'lı Andrade ile Arjantin'li Stabile'nin kapışması olarak görülmüş o zamanlarda. Bilmeyenler için, Andrade Uruguay'ın o dönemdeki orta saha yıldızı, Stabile ise Arjantin'in gol silahı ve aynı zamanda bu kupanın da ilk gol kralıdır.

Final maçında Arjantin 1-0 geriden 2-1 üstünlüğe henüz ilk yarıda geçmesine rağmen ikinci yarıda 3 gol yiyerek maçı 4-2 kaybetmişti. Goller: Dorado, Cea, Iriarte, Castro(Uruguay); Peucelle, Stabile(Arjantin)

Atılan ilk gol, seyirci sayısı, kurtarılan ilk penaltı gibi 4 yılda 1 her yerde yazılan şeylerden ziyade Stabile'nin 8 golle gol kralı olduğunu ve dönemin futbol anlayışında 5 maçta 8 gol atmanın (hatta kendileri Fransa maçında gol atamamıştı, 4 maç yani) çok da önemsenecek bir mevzu olmadığını bilelim yeter. Ha, bir de meraklıları şu video ile birazcık fikir sahibi olabilirler ve "nereden nereye" diyebilirler:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...