10 Haziran 2010 Perşembe

Dünya Kupaları No: 10 - F. Almanya 1974

Yeni kupa, ilk kez Almanya'da görücüye çıkmıştı. Türkiye'den ilk kez canlı yayımlanan turnuva olmasının yanı sıra, bir Türk hakeminin (Doğan Babacan) görev yapması ile ülkemizde de oldukça ilgi çekmişti bu turnuva. Her ne kadar finaliyle, yani "Beckenbauer ve arkadaşları vs. Cruyff ve arkadaşları" kapışması gibi hatırlansa da turnuvanın geneli de oldukça ilginç geçecekti.

Öncelikle uzun süreden sonra ilk kez eleme sisteminde değişikliğe gidildi. Grup maçlarından sonra çıkan 8 takım çeyrek final yerine yine 4'erli toplam 2 gruba ayrılmışlardı. Grup liderleri final oynamaya hak kazanırken 2. ler de 3. lük maçına gidecekti. Teorik olarak daha adil gibi, fakat gerek sürpriz takımların çıkma ihtimalini azaltması, gerek yarı final heyecanından mahrum etmesi yüzünden pek de sevemedim açıkçası bu fikri.

%75'inin Almanca konuştuğu 1. grupta, Doğu Almanlar dönemin komünist blok sisteminin başarılarına uygun olacak şekilde lider çıktılar. Tabi, 73'teki Şili darbesini protesto eden kişilerin F. Almanya - Şili maçını seçmeleri de unutulmazlar arasında.

2. grupta ise eski günlerini şimdiden arayan Brezilya tökezleyerek gruptan çıkarken, Britanya'nın tek temsilcisi İskoçya ise gol averajı kurbanı oldu. Yugo'lar Zaire'ye acımadan 9 tane atarken Zaire'nin tek eksiği rakiplerine göre aşırı derecede tecrübesiz olmalarıydı.

Bir zamanların şampiyonu Uruguay'ın dibini boyladığı 3. grupta, yeni bir efsane doğuyordu: Hollanda! İsveç gol yemeden çıkarken, Bulgarlar Dünya Kupaları'ndaki galibiyet hasretlerini seriye çevirmeye başlamışlardı artık.

4. grupta bir başka acımasız takım, Polonya tam 7 golle yenmişti Haiti'yi. Arjantin ile İtalya yenişemezken, elenen ise 4 yıl öncesinin finalisti İtalyanlar olmuştu.

Grup maçlarının sonunda oluşan sıralama şu şekildeydi:

1. GRUP: D. Almanya, F. Almanya, Şili, Avusturya
2. GRUP: Yugoslavya, Brezilya, İskoçya, Zaire
3. GRUP: Hollanda, İsveç, Bulgaristan, Uruguay
4. GRUP: Polonya, Arjantin, İtalya, Haiti

2. Tur sonunda ise Hollanda ile F. Almanya lider çıkarak final oynamaya hak kazandılar. Özellikle A Grubu, ölüm grubu tadındaydı:

A GRUBU: Hollanda, Brezilya, D. Almanya, Arjantin
B GRUBU: F. Almanya, Polonya, İsveç, Yugoslavya

3. lük Maçı:

Brezilya: 0
Polonya: 1

Final:

Hollanda: 1
F. Almanya: 2

Grzegorz Lato, 7 golle gol kralı olurken, turnuvaya esas damgasını vuran ise yeni futbol anlayışı ve yıldızlarıyla Hollanda oldu. Final maçını izlemek isteyen arkadaşlar buradan buyurabilirler:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...