2 Haziran 2010 Çarşamba

Dünya Kupaları No: 3 - Fransa 1938

Ta o zamanlardan başlamıştı Fransa politik kararlarla evsahipliği kazanmaya. FIFA, 34'teki propagandaları engellemek için diğer Avrupa ülkelerini, 30'daki gibi Avrupa'lıların boykotunu önlemek için de Güney Amerika'yı pas geçerek evsahipliğini biraz da Jules Rimet'nin hatırına Fransa'ya vermişti. "Horozlar" ise bu avantajı değerlendiremeyerek şampiyonluk için tam 60 yıl sonra yine evsahibi olmayı bekleyeceklerdi. Uruguay adının döneğe çıkmaması için geçen seferki gibi boykot etmiştir turnuvayı. Arjantin ise evsahipliğini alamadığı için küsüp gelmemiştir bir nevi. Turnuvaya katılan tek Güney Amerika takımı olan Brezilya ise, geçen turnuvada oynama şansı bulan gençlerin büyüyüp kemale ermesi ile 3. lüğe kadar uzanacaktı ve bir de gol kralı çıkartacaktı: Leonidas(8 gol).

Bunun dışında, turnuvaya önceden katılma hakkı elde eden Avusturya ise maçların başlamasından önce Nazi Almanyası tarafından ilhak edilince turnuvadan çekilmiştir, rakibi olan İsveç ise maç yapmadan çeyrek finale yükselmiştir. Ayrıca, tarihte ilk kez bir Asya ekibi, Hollandalı Doğu İndiler (şimdiki adıyla Endonezya) Dünya Kupası'na katılmıştır ve daha ilk turda Macarlar'dan 6 tane yiyerek evlerine dönmüşlerdir. Bu turnuva, aynı zamanda grup maçlarının oynanmadığı son Dünya Kupası olmuştur, ne de iyi olmuştur!

Çeşitli iddialara göre Mussolini'nin "kupa göremezse öldürecek" hastalığından haberdar olan Macarlar, İtalyan meslektaşlarına kıyak geçerek kupayı kazanmalarını sağlamıştır. Eğer doğruysa, yazık olmuş Macarlar'a diyebiliriz ancak. Zira, 2 kez final oynayıp, 2'sinde de olmadık şekilde kaybedip gelecek nesillere bir ekol dahi oluşturamadan eleme gruplarında 3. lük - 4. lük kovalamaya çalışan bir ülke haline geldiler.

İlk Tur:

İsviçre: 1 (2. maç 4-2)
Almanya: 1

Küba: 3 (2. maç 2-1)
Romanya: 3

Çekoslovakya: 3
Hollanda: 0

Fransa: 3
Belçika: 1

Macaristan: 6
H. D. İndiler: 0

Brezilya: 6
Polonya: 5

İtalya: 2
Norveç: 1 (uzatmada)

Çeyrek Final

İsveç: 8
Küba: 0

İtalya: 3
Fransa: 1 (ilk kez evsahibi elendi!)

Macaristan: 2
İsviçre: 0

Brezilya: 1 (2. maç 2-1)
Çekoslovakya: 1

Yarı Final

Macaristan: 5
İsveç: 1

İtalya: 2
Brezilya: 1

3. lük Maçı

Brezilya: 4
İsveç: 2

Final

İtalya: 4
Macaristan: 2

Dünya Kupaları tarihinde ilk kez bir ülke 2 defa üstüste şampiyon oldu. Daha sonra Brezilya 58 ve 62 şampiyonluklarıyla İtalya'ya ortak oldu. Ayrıca Vittorio Pozzo, kupayı 2 kez üstüste kazanan ilk ve tek teknik direktördür halen daha.

Malumunuz, araya giren 2. Cihan Harbi yüzünden bir sonraki Dünya Kupası ancak 12 yıl sonra, 1950'de Brezilya'da düzenlenecekti. Merak edenler Final maçına buradan bakabilirler:

Not: Sınavlardan dolayı birkaç gündür yazamıyordum, lakin bu sakın ola ki burayı ihmal ettiğimiz anlamına gelmesin. :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...