11 Haziran 2010 Cuma

Dünya Kupaları No: 12 - İspanya 1982

Evet, nihayet katılımcı takım sayısı arttırılmış, 16'dan 24'e yükseltilmişti. Bu da, daha fazla Asya ve Afrika takımı demek oluyordu ve Dünya Kupası'nda gruplardan sonrasını bir "Avrupa-Güney Amerika kapışması"ndan çıkartacaktı. Bu kupada olmasa bile ileriki kupalarda gördük örneklerini. Yine de sistem eleşitirilmeye devam ediliyordu. Zira, 6 gruptan çıkan 1. ve 2. ler, tıpkı son 2 kupadaki gibi yeni (fakat 4 adet 3'lü) gruplara ayrılıyordu. Bazılarına göre bu, hem çok fazla maç oynanmasına, hem de karmaşıklığa neden oluyordu. Ayrıca, Cezayir ve Kamerun'un dramatik şekilde averajla elenmeleri de FIFA'nın eleme sistemini gözden geçirerek (bana göre en güzel sistem olan) "En İyi Üçüncüler" sistemini devreye sokacaklardı 1986'da.

Son şampiyon, bu kez kadrosunda Maradona ile geliyordu. Fakat Maradona da takımı gibi hayal kırıklığı yaratarak erken veda edecekti. Bunun yanında, Zico'lu Brezilya , Platini'li Fransa, Rummenige'li F. Almanya ile Dino Zoff'lu İtalya da öne çıkan diğer ekiplerdi. Bunların dışında Polonya, SSCB, Belçika ve İngiltere de güçlü kadrolarıyla dikkat çekiyorlardı. Fakat turnuva tarihinde belki de ilk kez bir evsahibi takım bu kadar vasat futbol oynuyordu. Hem de İspanya olmasına rağmen!

Grup maçları sonunda oluşan sıralama şu şekildeydi:

A GRUBU: Polonya, İtalya, Kamerun, Peru
B GRUBU: Almanya, Avusturya, Cezayir, Şili
C GRUBU: Belçika, Arjantin, Macaristan, El Salvador
D GRUBU: İngiltere, Fransa, Çekoslovakya, Kuveyt
E GRUBU: K. İrlanda, İspanya, Yugoslavya, Honduras
F GRUBU: Brezilya, SSCB, İskoçya, Yeni Zelanda

2. Tur gruplarında 1. olanlar yarı finale çıkmaya hak kazandılar:

1. GRUP: Polonya, SSCB, Belçika
2. GRUP: F. Almanya, İngiltere, İspanya
3. GRUP: İtalya, Brezilya, Arjantin
4. GRUP: Fransa, Avusturya, K. İrlanda

Yarı Final:

Polonya: 0
İtalya: 2

F. Almanya: 3 (Penaltılarda 5-4 Almanlar kazandı)
Fransa: 3

3. lük Maçı:

Polonya: 3
Fransa: 2

Final:

İtalya: 3
F. Almanya: 1

Paolo Rossi 6 golle gol kralı olurken, İtalyanlar tam 44 yıl sonra Dünya Kupası hasretini dindirmişlerdi. Almanlar için de bundan itibaren bir "final serisi" başlamış oldu. Ta ki, 90'da kupayı alıncaya kadar. Aynı zamanda, Almanlar'ın o dönem genç yeteneği, sonraları efsanesi olan, 5 Dünya Kupası 25 Dünya Kupası maçı gören Lothar Matthæus'un oynadığı ilk kupa olmuştur. Final maçını izlemek isteyen arkadaşları buraya alalım:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...