8 Haziran 2010 Salı

Dünya Kupaları No: 6 - İsveç 1958

Eveet, geldik Pele'nin(18) ilk kez sahneye çıktığı, Brezilya efsanesinin başladığı kupaya. 1958'e dek tüm kupalara katıldığı halde en fazla 2. olabilen Brezilya, bu kupayı kazanarak "kendi kıtası dışında kupa kazanan ilk (ve hala tek) ülke" olmayı başardı. Uruguay'ın olmaması; Çekoslovakya, Arjantin, İngiltere ve de Puskas'sız Macaristan'ın erken elenmesi turnuvanın tadını kaçırır gibi olsa da yarı finalistlerin (Almanya, İsveç, Fransa, Brezilya) göze hoş gelen oyunları ile tolere ediliyordu bir nebze.

SSCB'nin ilk kez katılıp, İngiltere'yi safdışı bırakarak çeyrek finale yükseldiği, anlı şanlı Büyük Britanya'nın 4 takımla (İngiltere, İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda) birden katıldığı ilk ve tek Dünya Kupası olan bu kupada; 1954'teki 4'lü grup sistemi korunarak saçma olan "seri başı" usulü de kaldırılmıştır. Bundan sonra da, 1982 Dünya Kupası'nda 24 takıma geçilinceye dek ufak değişiklikler haricinde bu sistem geçerli olmuştur.

Grup maçlarından sonra genel görünüm:

1. GRUP: F. Almanya, K. İrlanda, Çekoslovakya, Arjantin
2. GRUP: Fransa, Yugoslavya, Paraguay, İskoçya
3. GRUP: İsveç, Galler, Macaristan, Meksika
4. GRUP: Brezilya, SSCB, İngiltere, Avusturya

Not: Yugoslavya haricindeki kalan 3 tane 2. takım, puan eşitliğinden ötürü 3.lerle eleme oynayarak bu sıralamayı oluşturdu.

Çeyrek Final:

F. Almanya: 1
Yugoslavya: 0

İsveç: 2
SSCB: 0

Fransa: 4
K. İrlanda: 0

Brezilya: 1
Galler: 0

Yarı Final:

F. Almanya: 1
İsveç: 3

Fransa: 2
Brezilya: 5

3. Lük Maçı:

F. Almanya: 3
Fransa: 2

Final:

İsveç: 2
Brezilya: 5

Aynı zamanda "bir turnuvada en fazla gol atan oyuncu" olan Just Fontaine tam 13 golle gol kralı olurken; Dünya Futbolu Lev Yashin, Pele, Fontaine, Garrincha, Vava gibi yıldızları ilk defa bu turnuvada keşfetmiş oldu. Final maçını merak edenler buradan izleyebilirler:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...