10 Haziran 2010 Perşembe

Dünya Kupaları No: 9 - Meksika 1970

Jules Rimet Kupası'nın son durağı, Meksika olacaktı. Malum, kurallar gereği kupayı 3 kez kazanan takım ebedi sahibi olacaktı. Bunu Brezilya sadece 12 senede yani 4 turnuvanın 3'ünde şampiyon olarak başardı. Bu ayrıca, Pele'nin son Dünya Kupası olacaktı.

Turnuvaya dönersek, nedense Dünya Kupası'nın bugünkü ruhuna ilk bu turnuvada ulaştığını düşünmüşümdür hep. Bir coşku, bir karnaval havası, yıldız oyuncularla bezeli bir turnuva, Dünya'nın dört bir yerinden insanlar.... Bir bu kupa, bir de yine Meksika'da düzenlenecek olan 86 kupası, 2'si de çok güzel hatırlanır genellikle. Meksika'nın havasından suyundan mı, yoksa gündüz maçlarından mı, bilemeyeceğim artık! :)

Evet, belki Fransa, Arjantin, İspanya yoktu fakat, dediğim gibi kupa tadından hiçbir şey kaybetmemişti. Son şampiyon İngilizler, Brezilya'ya yenilseler de gruptan çıkmış, fakat çeyrek finalde Almanlar'a elenmişlerdi. Eski günlerini arayan Uruguay ise sürpriz sayılabilecek bir şekilde SSCB'yi uzatmalarda yenerek yarı finale yükselmiş, fakat Brezilya'ya yenilmekten onlar da kurtulamamışlardı. Uzun yıllar sonra kupaya Afrika'dan bir takım, Fas katılmıştı. Ayrıca, bu kupa Peru'nun "Peru" olduğu zamanlara denk gelmişti.

Grup maçlarından sonra oluşan sıralama şu şekildeydi:

1. GRUP: SSCB, Meksika, Belçika, El Salvador
2. GRUP: İtalya, Uruguay, İsveç, İsrail
3. GRUP: Brezilya, İngiltere, Romanya, Çekoslovakya
4. GRUP: F. Almanya, Peru, Bulgaristan, Fas

Çeyrek Final:

F. Almanya: 3 (uzatmalarda)
İngiltere: 2

Brezilya: 4
Peru: 2

İtalya: 4
Meksika: 1

Uruguay: 1 (uzatmalarda)
SSCB: 0

Yarı Final:

Brezilya: 3
Uruguay: 1

İtalya: 4 (uzatmalarda)
F. Almanya: 3

3. lük Maçı:

F. Almanya: 1
Uruguay: 0

Final:

Brezilya: 4
İtalya: 1

Yıldızını bu kupada parlatan Gerd Müller, 10 golle gol kralı oldu. Bunun yanında, Jairzinho, Beckenbauer, Cubillas, Byshovets, Rivelino, Uwe Seeler, Riva gibi oyuncular da güzel oyunlarıyla takımlarını taşımışlardı. Final maçını merak eden arkadaşlar buradan izleyebilirler:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...