11 Haziran 2010 Cuma

Dünya Kupaları No: 11 - Arjantin 1978

16 yıl sonra Dünya Kupası Güney Amerika'da düzenlenecekti. Bu, aynı zamanda şu ana dek Güney Amerika'daki son turnuva olmuştur. Neyse ki 2014'te Brezilya'yla bitecek bu hasret :)

Her ne kadar güzel hatırlanan bir turnuva olsa da, cuntacı liderlerin gölgesinde tıpkı 1934 İtalya'da olduğu gibi geçti turnuva. Şike söylentileri aldı başını yürüdü! Meşhur Arjantin - Peru maçından bahsetmeme gerek yok sanırım. Bu şartlar altında Arjantin'in şampiyon olmasından daha doğal birşey de olamazdı sanırım. Passarella, Kempes gibi ustaların affına sığınarak söylüyorum bunları. Ayrıca Beckenbauer, Cruyff gibi yıldızları aradı gözler. Bir de Arjantin'in kışına denk gelince turnuva, iyiden iyiye keyifsiz hale geldi.

Gruplar son kez 4'lü olacaktı. Özellikle yeni FIFA başkanı Joao Havelange'nin de çabalarıyla, Asya ve Afrika'dan daha fazla takımın katılması için 82'den itibaren takım sayısı 16'dan 24'e çıkartılacaktı. Bunun haricinde eleme usulü yine 74'teki gibiydi.

Grup maçlarından sonra oluşan sıralama şu şekildeydi:

1. GRUP: İtalya, Arjantin, Fransa, Macaristan
2. GRUP: Polonya, F. Almanya, Tunus, Meksika
3. GRUP: Avusturya, Brezilya, İspanya, İsveç
4. GRUP: Peru, Hollanda, İskoçya, İran

2. Tur sonunda lider olan Hollanda ve Arjantin finale kalırken, İtalya ile Brezilya ise 3. lük maçına çıktılar:

A GRUBU: Hollanda, İtalya, Almanya, Avusturya
B GRUBU: Arjantin, Brezilya, Polonya, Peru

3. lük Maçı:

Brezilya: 2
İtalya: 1

Final:

Hollanda: 1
Arjantin: 3 (uzatmalarda)

Turnuvanın gol kralı 6 golle Kempes olurken, altın jenerasyonuyla Hollanda, 2. kez finallerde kaybetmişti. İşin kötüsü, bir dahaki altın jenerasyonuna kadar Dünya Kupası'na dahi katılamayacaklardı.

Final maçını merak edenler, hatırlamak isteyenler buradan izleyebilirler:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...